2010. július 24., szombat

Daybreakers (filmajánló)


Na rögtön akkor két dolgot szögezzünk le:

1. ez egyelőre még nem az a film, melyről nemrégiben írtam, hogy lenyűgöző hatást váltott ki nálam (és rendre megteszi ezt sokadik megnézésre is). A most tárgyalandó filmet múltkor lecsekkoltam, tetszett, és gondoltam, írok róla egy rövidebb szösszenetet.

2. Ez egy vámpíros horror meg thriller film, és akció is van benne. De egyik stílust sem csipázom nagyon, még talán a thriller elmegy, a horrorral sokszor az a bajom, hogy nem éppen valósághű, így érdektelen és agyatlan számomra, felesleges őrjöngésnek és szereplőmészárlásnak találom. Ettől függetlenül van pár ilyen stílusú film, amit azért mégiscsak szívesen nézek, de maradok inkább a drámai vonalú, életszerű-életszagú filmeknél, azok közelebb állnak hozzám.

Vámpírok… amióta beütött Stephenie Meyer regényéből készített Twilight-sorozat (nyitás: Alkonyat), és jön eztán szépen a többi regényadaptáció is, valahogy a vámpírok olyan kellemetes teremtményekké lettek a köztudatban. Sok lány imádja a vámpíros filmeket, az RTL Klubon is most vetítenek egy ilyet, Vámpírnaplók. Meyer könyvei és e sorozat is inkább a romantikus és kalandos és (főleg) szerelmetes sztori-vonalú kikapcsolódást nyújtanak. Szerethetőek, szórakoztatóak, tényleg jó ezekbe beleőrülni. Én kicsit le voltam maradva ilyen ügyben, és csak most tavasszal néztem meg az Alkonyat c. filmet, ami nagyjából be is jött, korrekt kis film, és meg is értem, hogy miért is kedvelik ezt oly sokan, főleg a szebbik nem körében népszerű. Hát melyik lány nem álmodozik az Edward Cullen nevű barnás-szőkés, angolosan hűvösen kedves és fakó vámpír-fiatalemberről, aki emellett még marha jól is néz ki, figyelmes... meg piszkosul vágyik a véredre? Ugye?



Hát a ”Daybreakers” nem ilyen.

Kulcsszavakat írok: nyomasztó – véres – pár jelenetnél „bokalefosató” – meghökkentő – komor – baljós – és …. kétségkívül ötletes.

A sztori:
Valamikor pár évvel később járunk a jövőben, nem sokkal messzebb, 2019-ben, simán benne vagyunk a 21. században. Ez a film egy az emberekre, az emberiségre nézve baljós jövőt véres ecsettel képsorozatra lefestő film.


Az új évezredben a vámpírok nagyon elszaporodtak, pontosabban: volt egy járvány, aminek következtében a vámpírok száma drámaian megnőtt. És persze sokan is választották ezt a létformát. Hogy miért? Jóval hosszabb ideig élnek, mint az emberek, akár az idők végezetéig. Erősebbek, kifinomultabbak, maradandóbbak, a betegségeknek ellenállóbbak, az egyik szereplő például rákos volt emberként, vámpírként pedig makkegészséges.

Szerintetek is gyengül a forint?

Két dologgal van a bibi; bármit nem tehetnek azért meg: egyrészt ugyebár nappal nem mehetnek ki, merthogy a napfény elégeti őket, valamint nem fogyaszthatják fajtársaik vérét (és a saját testüket-vérüket sem), ugyanis komoly mutációt okoz, kihullott haj, csontosodott bőr, hihetetlen agresszió, egyebek, azaz: a klasszikus állati vámpírokká válnak.

Elég rossz bőrben vagy... iszol te elegendő folyadékot ebben a kánikulában?

Másrészt pedig a film idején az emberiség lényegében a kihalás szélére jutott, mert sokan részesítették előnyben azt a létformát, amit Bella nagyon szeretne (átváltozás előnyökért), de inkább pedig az emberekre elég durván vadásztak/vadásznak a vérszívók. Régebben még csak úgy minden további nélkül, elkapták őket, ott helyben megcsapolták, oszt' jó napot, jóccakát (legyünk azért stílszerűek). De mostanra viszont – mivel létszámuk riasztóan a nullához közelít – a fennmaradt emberekkel óvatosan bánnak; helyesbítek: ahogy csak tudják, befogják őket, aztán egy nagy állami cégnél ezen emberfoglyoknak vérét csapolják. Ampullákba, véradagokba, élelmiszerként helyezik a kimért emberi vért, és árusítják (a véres kávé odavág!). De fogy az ember, nincs vér, a vámpírok éheznek, így őket is kihalás fenyegeti, sőt az előbb leírt brutális mutáció réme is fenyegeti a 21. század felsőbbrendű faját.


Nos egy ilyen világban ismerkedünk meg a film kicsit gyámoltalan főszereplőjével (Edward Dalton szerepében Ethan Hawke), aki egy fiatal tudós és egy ilyen állami „vércégnél” dolgozik, a feladata roppant egyszerű: egy vérhelyettesítő folyadékot kell találnia, különben hetek múlva káosz, anarchia és biztos pusztulás következik mindenkire nézve. De találkozik néhány ellenállóval, akik - felismerve tudósi tehetségét és szándékát arra, hogy új és békésebb irányba vigyék e haldokló világot – elviszik saját bázisukra, hogy ott rátaláljanak a megoldásra.


No ezek alapján még nem lenne nagy szám ez a film, de számos érdekességet raktak bele, és pont e különlegességek miatt (is) élvezhető a film. Pl. az előbb említett étkezés, kávézás; nappal sötétített szélvédőjű kocsiban közlekednek, napfelkelte előtt hangosbemondó figyelmeztet, de az éjszakai életet sem kell feltétlenül megvárniuk, mert a föld alatt kialakított rendszerben van munkahelyük, és így tovább, még sorolhatnám. Egy teljesen új társadalom jött létre...
A történet is megcsavarintott egy picit, nem kimondottan az emberek jövőjére fókuszál, hanem arra, hogy mi lesz majd a vámpírokkal?

Nálam e film:
8.5 / 10

Mert persze a film vége felé a forgatókönyv kicsit gyengélkedik, a szereplők jellemére több munkát fektethettek volna (nem különösen a színészekkel van gond, rendben vannak, csak egy kis plusz kellett volna még). Hamar kiszámíthatóak a jelenetek, de mindig van érdekes fordulat ettől függetlenül. A film nagyjából másfél órás, pont annyi, amennyi kell, se több, se kevesebb, és ez így van jól. A forgatókönyv ennyit el is visz. Első megtekintéskor meghökkent és sokkol, de mindenképpen tetszetős, másodjára már picit fészkelsz és inkább pörgeted a filmet. Szóval ez inkább egyszerazértmegnézem film.
Szóval ezért a 8.5 pont, szigorú vagyok, igen. De ha már többször (nagyon sokszor) nézős thriller-akciófilmet kellene mondani, ami izgalmas is, akkor Batman – The Dark Knight (bár nem horror). Mert az minőségi etalon, és arra nem véletlen, hogy 10 pontból 11-et adtam, erre meg picit kevesebbet.

De azért mégis: ez egy jó, szokatlan (és nagyon „hideg”, komor, sötét) köntösbe bujtatott film, amely új alapokra helyezte a vámpírsztorit. Érdemes megnézni, de arra készülj fel, hogy kemény, esetenként gore-ba (durván véres jelenetekbe) hajló, párszor izgalmas-ijesztős, baljós, posztapok film. Ha megteheted, nézd meg, de ez az átlag vámpírfilmeknél meredekebb lesz. Az már egy másik történet, hogy nálam párszor a kukoricadarab majdnem a torkomon akadt, és a film után az illemhelyre úgy mentem ki, hogy sorra kapcsoltam fel a villanyokat mindenfelé. Hehe :D

Beillesztettem a film trailerjét, ennek közepétől-végétől egy szám hallható, a 'Running Up That Hill', előadója: Placebo. Ezt csak azért írom, mert sokaknak tetszik a dal.
http://www.youtube.com/watch?v=RBlAdApfK9U