2010. július 29., csütörtök

„annyira kurva jó hogy vagytok és, hogy magyarok vagytok!!!!”

„van benne egy kis laza magyar akcentus:) jóféle:D MR2 anyag.”

„határozottan lájkolom :)”

„Magyarok...!...de nagyot is csináltatok...köszönjük a hangokat...a dallamot....Jr.:) nektek ezért 5*-ot ITThagyott.../briliáns*****:)/¬...”

„Szeretem a zenétek....sok-sok méteren keresztül velem volt s köszönöm hogy vagytok és ilyen jó muzsikát csináltok...csak így tovább...!!!:):):)”

„Csak a repeat, csak a namégegyszeeer :D”


Ilyen és ezekhez hasonló kommentek olvashatók a lentebb lecsekkolható számok Youtube-os fellelhetőségénél. És tényleg nagyon megérdemlik az elismerést!
Az utóbbi időben ezeket megkedveltem, különlegességük (jobban mondva közös jegyük) e magyar zenei formációknak az, hogy angol éneket használnak. Tök jó volna, ha ezek a fiatal magyarok Európában alkotásaikkal hírét vinnék, mennyi tehetséges zenész is van kis hazánkban. Mert nagyon igényesek és színvonalasak!
Az ismertető szövegeket egyrészről az MR2 Petőfi Rádió honlapjáról, másrészről pedig a zene.hu-ról szedtem.

Kellemes szórakozást és ismerkedést kívánok! :)


*****************************


Brains & Harcsa Veronika --- "Pill to take" c. dal



E pillanatban talán már nem is kérdés: Harcsa Veronika „egy füst alatt” hazánk legizgalmasabb, legnépszerűbb és legsokoldalúbb jazz-énekesnője. És, ha még csak zenei sokoldalúságról lenne szó - Veronika ugyanis, miközben 7 éves kora óta zongorázik, és a 16 éves korában kipróbált szaxofon miatt egyenes útja vezetett a rockon és blueson át a jazzhez, matematika szakos gimnáziumba járt és elvégezte a Műszaki Egyetemet. Eközben, miután érettségi után már jazz-zenekarokkal lépett fel, felvételt nyert a jazz-tanszakra. Persze gyorsan tegyük hozzá: Harcsa Veronika épp' nem az a „tipikus” jazz-énekesnő. Imádja Janis Joplint, Billy Holidayt, Regina Spektort és Björköt. Dalokat ír - angolul, hangszerel; három sorlemezt (Speak Low, 2007; You Don't Know It's You, 2008; Red Baggage, 2008) jegyző saját zenekara mellett pedig a nehezen kategorizálható Erik Sumo Banddel, a skás PASO-val, a pasztelles Smárton Trióval, és a drum and basses Brains-zel meg az olasz Nicola Conte-vel is dolgozik. Persze bárhol és bármilyen kontextusban áll a mikrofon mögé mindig viszi a magával azt az „bizonyos” harcsa veronikás sármot.
(mr2.hu)



A „Dunakanyar rasztabanditái” a táncos, küldős, „agyas” Brains együttes 1994 nyarán, Szentendrén alakult. Zenéjükben több stílus keresztezi egymást: drum & bass, hiphop, ragga, rock - még folkos elemeket is „kihallhatunk” a Brains zenéjéből. Saját bevallásuk szerint ez leginkább abból adódik, hogy a tagok különböző zenei irányzatokat kedvelnek, a csapat szerveződése ugyanakkor demokratikus alapú. A 2002-es évtől kezdve rendszeresen koncerteznek külföldön. Az első, szlovákiai és csehországi fellépéseket már 2003-ban hosszabb lélegzetű, Ausztriát, Németországot, Hollandiát és Belgiumot is érintető turné követte. 2005-ben a berlini Karneval der Kulturen fesztiválon nyolcezer fős közönség előtt játszottak nagy sikerrel, amszterdami fellépésük után pedig a példakép Asian Dub Foundation tagjai gratuláltak nekik. A zenekar, mely első nagylemezét 1997-ben jelentette meg, aktuális nagylemezét 2008-ban adta ki Top Shotta címmel.
(mr2.hu)




*****************************


Voler Mouche --- "Thrill Seeker" c. dal



A Voler Mouche elektronikus, lounge-os, downtempós, triphopos popzenét játszó hazai együttes, Szombathelyről. A zenekar alapításának ötlete 2005-ben „villant be” be a billentyűs hangszereket és a digitális zenealkotó eszközöket kezelő Miski Ádám fejében. Az „impressziókra épülő” zenét játszó, kezdetben elektronikus formáció végül két év múlva 2007-ben nőtte ki magát zenekarrá. A Voler Mouche a korai felállásában elkészült dalok mellé a 2008-ban leforgatta első videoklipjét, a Spring Is Here-t, melyet a legnagyobb zenei csatorna is bemutatta. Nagyjából ekkor csatlakozott a zenekarhoz Szarvas Péter (gitár, dalszövegek) és szövegíró barátja, Bánovics Attila - együttes munkájukkal teljesedik ki a dalok zenei és szövegvilága. Ugyanez év őszén nyeri el mai formáját a Voler Mouche, hiszen érkezik az új énekesnő, Korponay Zsófia – „akinek hangjától életre kelnek a dallamok” -, a dobos, Sávoly Péter, majd a folyamatosan koncertező együttes teljessé tévő Nagy Olivér basszusgitáros.
(mr2.hu)




*****************************


The Rocket Science --- "Help Me" c. dal

Új formáció ütötte fel a fejét - The Rocket Science néven - a hazai pop-rock palettán. Ismert zenészek - Fehér Balázs a The Carbonfoolsból valamint Fodor Máriusz és Toldi Miklós a Magashegyiből - fúzionáltak előbb hobbizenekarrá, azonban az első sikerek a szabadidős zenélésen már messze túl mutatnak.
Első szerzeményével már a zenei rádiók slágerlistáinak élére tört a hobbyzenekarként induló The Rocket Science formáció. A “Help Me” című dal hirtelen sikere a srácokat is meglepte, s mire felocsúdtak, azon kapták magukat, hogy - eredeti zenekaraikat nem elhagyva – ebben a formációban is hosszabb távon terveznek. Így idén ősszel stúdióba vonulnak, majd év végére egy lemez megjelenését is kilátásba helyezték.
A zenekar olyan friss, hogy egyelőre honlapja sincs, a legfrissebb információkat a facebook-on található zenekari profilból tudhatjuk meg.
(zene.hu)




*****************************


Karányi feat. Fantom and Kőváry --- "You Stop The Motion Of Time" c. dal



Karányi Dani a hazai elektronikuszenei színtér egyik fontos figurája. A klasszikuszenei képzésben részesült DJ-zeneszerző 2002-ben, 18 évesen készítette el első albumát, az Oktogont, mellyel szinte azonnal a hazai elismert elektronikus tánczenei előadók közé került. Dallam című drum and bass-számához klip, valamint több hazai és külföldi remix készült – s jó pár válogatáslemezt járt meg világszerte. Jazzes-chilles, lounge-os korszakát követően a garage, valamint a popos hangzás és az underground elektronika elegye - egyben az élő fellépések, a live actek - felé nyitott új nagylemezével, a Digital Digitallal, mellyel a 2005-ben Fonogram díjat és Bravo Magazin díjat is nyert. Az albumról három sikeres klip és kislemez került ki (Hazaút, Álomszép és I May Be Your Star). Karányi - miután 2007-ben My Electro címmel két saját számot tartalmazó mixlemezt adott ki – 2008 őszén jelentette meg Aerodinamics című aktuális sorlemezét, rajta az MR2-Petőfi Rádióból ismerős (a Trousers-es Kőváry Zoltánnal elkészített) You Stop The Motion Of Time. (mr2.hu)